> Korzysci-z-wykorzystania-ddgs-i-rozwiazan

Korzyści z wykorzystania DDGS i rozwiązań rolnictwa precyzyjnego

Data utworzenia: 01-06-2015

Praca, kapitał, ziemia to trzy podstawowe czynniki produkcji. Dwa ostatnie parametry czynników produkcji zmuszają nie jednego producenta rolnego do racjonalnego gospodarowania zasobami. W dzisiejszych czasach Polski Rolnik powinien być konkurencyjny wobec wysoko rozwiniętych krajów Unii Europejskiej, jest to trudny, ale mierzalny cel do osiągnięcia. Dzięki pomocy firmy Polski Farmer, który pomaga wdrażać rozwiązania rolnictwa precyzyjnego, każdy klient może zoptymalizować uprawę roli, a przez to uzyskać wysokiej jakości płody rolne, które można przeznaczyć na paszę dla zwierząt, np. DDGS.

 

Wielu producentów trzody chlewnej i krów mlecznych, stosujących żywienie na mokro przy wykorzystaniu DDGS, znalazło uzasadnioną i satysfakcjonującą odpowiedź na oszczędną oraz efektywną produkcję wysokiej klasy jakości mięsa wieprzowego oraz mleka. Jednym z uzasadnionych i ciekawych rozwiązań jest suszony pełny wywar gorzelniany (DDGS), który jest produktem ubocznym, powstającym w procesie fermentacji alkoholowej ziarna zbóż przy produkcji etanolu. Powstaje w wyniku kilkustopniowego zagęszczania i suszenia frakcji pozostałych po fermentacji zarówno stałej, jak i płynnej. Ze względu na wysoką wartość pokarmową oraz z powodów ekologicznych wywary powinny być zagospodarowane głównie poprzez włączenie do mieszanek paszowych dla zwierząt gospodarskich, mimo że ich jakość jest bardzo zróżnicowana, gdyż zależy od jakości surowca roślinnego oraz przebiegu procesów fermentacji i suszenia. Wysoka zawartość białka ogólnego (zwykle 28% i więcej) sprawia, że produkt ten mógłby częściowo zastąpić poekstrakcyjną śrutę sojową i rzepakową przy bilansowaniu mieszanek paszowych.

 

Oceniając DDGS pod względem wartości pokarmowej należy zwrócić uwagę na kilka ważnych czynników. Po pierwsze wartość pokarmowa DDGS zależy od jakości użytych zbóż do produkcji wywaru, bardzo istotnym aspektem jest zastosowana metoda procesu wytworzenia DDGS, w tym typ drożdży, następnie efektywność destylacji i fermentacji, temperatura suszenia oraz ilość części rozpuszczalnych domieszanych do suchego materiału. DDGS ma wysoką wartość pokarmowa pod względem wysokiego poziomu i jakości białka, które zawiera dużą zawartość niezbędnych aminokwasów, szczególnie lizyny, metioniny, cystyny, tryptofanu i treoniny. Ponadto wywary zbożowe w porównaniu do zbóż w swoim składzie zawierają 2–3 krotnie wyższą zawartość aminokwasów egzogennych - metioninę, następnie tłuszcz, sole mineralne oraz witaminy z grupy A, B, E i mikroelementy takie jak: cynk, mangan, miedź, selen, żelazo. Warto też zwrócić uwagę na to, że wywary zbożowe charakteryzują się dużą ilość przyswajalnego fosforu.

Wywary zbożowe pod postacią DDGS na rynku  można najczęściej spotkać w formie sypkiej, ale również można go kupić w formie peletu lub płatków. Kolor wywaru zależy od  rodzaju zbóż użytych do produkcji, np. barwę jasnobeżową posiada wywar, który powstał z pszenicy, pszenżyta, jęczmienia lub żyta, zaś DDGS z kukurydzy ma kolor intensywnie żółty. Obecnie jego cena za tonę kreuje się na poziomie 650-700 zł.

 

W mieszankach paszowych dla trzody chlewnej, DDGS może zastąpić poekstrakcyjną śrutę rzepakową, sojową i kukurydzianą. W literaturze na podstawie przeprowadzonych badań,  można znaleźć odpowiedź jaką dawkę DDGS-u należy podać dla trzody, np. 10 -20 % wywaru w dawce pokarmowej powinno się stosować u starszych tuczników i rosnących loszek. Jednak tą dawkę należy podzielić na dwie, gdyż DDGS posiada znaczny udział włókna i w I fazie tuczu udział wywaru w mieszance nie powinien przekraczać 5-10%, natomiast w II fazie tuczu jego ilość można stopniowo zwiększyć do 20%. Jednak należy zwrócić uwagę na zmniejszenie udziału DDGS w mieszankach,  zwłaszcza w ostatniej fazie tuczu, gdyż podobnie jak kukurydza zawiera on wysoki poziom tłuszcz co powoduje powstanie żółtej i miękkiej słoniny. 

 

Producenci wieprzowiny, którzy ponoszą duże nakłady na wyprodukowanie paszy, mogą je zmniejszyć stosując rozwiązania z rolnictwa precyzyjnego, które mają na celu obniżenie nakładów pieniężnych na środki produkcji, a zwiększyć wydajność i efektywność gospodarstw rolnych. Wielu rolników wciąż nie zna tematu i waha się przy zastosowaniu tych rozwiązań, używając określeń mianem dobra luksusowego, twierdząc że są im zbędne, ale nikt nie zastanawia się ile traci pieniędzy na materiale siewnym, paliwie, jakości płodów rolnych, a przede wszystkim czasu i jakości wykonywanej pracy.

Polski Farmer w swoim asortymencie posiada szeroki wachlarz produktów firmy Trimble, zaczynając od nawigacji do jazdy równoległej Trimble® FMX, poprzez współdziałanie z systemami wspomagania jazdy np. autopilot Trimble® Autopilot™ wykona dokładnie podstawowe zabiegi takie jak siew, przekładając się na oszczędności w materiale siewnym i paliwie. Dla wymagających gospodarstw, wysiew zbóż można już dokonać przy dokładności 2,5 cm, dzięki stacji bazowej wspartej sygnałem korekcyjnym CenterPoint™ RTK, która ma zasięg radiowy do 13 km, a komórkowo do 50 km oddalonych pól od stacji.

 

Dzięki rozwiązaniom rolnictwa precyzyjnego można zyskać wiele korzyści, które przenoszą się na podstawowe czynniki produkcji. Warto też o tym pamiętać, że jeżeli na pierwszym etapie oszczędnie i precyzyjnie wyprodukujemy dobrej jakości plony to później po sprzedaży i kalkulacji uzyskamy upragniony zysk. Z dobrej jakości zbóż pozyskamy większe ilości bioetanolu i ddgs, który jest kolejną propozycją zaoszczędzenia środków pieniężnych w gospodarstwach, które oprócz produkcji roślinnej posiadają również produkcję zwierzęcą.